"Toets 2 als u meer informatie wilt over zaken in de politiefase. Indien u geen keuze maakt, wordt u doorverbonden met een medewerker."

Het is een maand geleden dat ik aangifte deed nadat KPN toegaf dat de telecomprovider gebruik maakt van Deep Packet Inspection (DPI) om het verkeer op het mobiele net te analyseren. De provider wil diensten als WhatsApp extra belasten omdat KPN daardoor sms-inkomsten misloopt. Daarbij werden ook gegevens van andere providers geanalyseerd. Ook de gegevens van Telfort gebruikers zoals ik, want Telfort maakt gebruik van het KPN netwerk. Bij DPI worden inhoudelijke gegevens opgeslagen. KPN kan mijn e-mails en foto's lezen en bekijken. Een onnodige inbreuk op mijn privacy, want er zijn alternatieven.

Het is de derde keer deze week dat ik contact zoek met het Centraal Informatiepunt Slachtoffers (CIS). Het CIS is in het leven geroepen zodat burgers één centraal punt hebben voor vragen over hun aangifte. De vorige keren waren de politiemedewerkers bezet of afwezig, maar vandaag neemt een medewerker op.

Geen prioriteit

"Het is niet duidelijk of het vooronderzoek volledig is afgerond, maar uw aangifte ligt bij het verdachtenafhandelingsteam. Dat is het team dat de verhoren voorbereidt," meldt ze. Ondanks dat de verdachte partij bekend is bij de politie zijn er nog geen verdachten verhoord. De medewerker is ook niet erg optimistisch dat dit nog gaat gebeuren. "Dit soort zaken hebben geen prioriteit. De minister heeft samen met de korpsbeheerders en burgemeesters een keuze gemaakt welke zaken prioriteit krijgen. U zult begrijpen dat een verkrachtingszaak zwaarder weegt."

Na het verhoor van een verdachte heeft de politie tussentijds contact met de Officier van Justitie. Samen kijken ze of de zaak bij de politie geseponeerd moet worden omdat er te weinig bewijs is, of dat de zaak moet worden ingestuurd naar het OM. Tussen verhoor en het insturen van de stukken mag een periode van zestig dagen zitten.

Als mijn zaak al wordt doorgestuurd naar het OM, wordt hij ingescand en komt hij in de map 'te beoordelen zaken' terecht. Het kan volgens de medewerker van het CIS maanden duren voor mijn zaak wordt beoordeeld.

Het gaat allemaal veel langzamer dan was voorgesteld. De agente die mijn aangifte opnam verzekerde mij dat het Openbaar Ministerie binnen tien dagen zou besluiten of KPN zou worden vervolgd. Dat is volgens deze medewerker veel te optimistisch. "Ik heb vaker gehoord dat agenten van het korps Gelderland-Midden een dergelijke belofte doen, maar die deadline wordt vaak niet gehaald."

Bundelen

Tegelijkertijd is het Openbaar Ministerie een vooronderzoek gestart. De juristen van het OM onderzoeken of het gebruik van DPI in dit geval strafbaar is en of vervolging mogelijk en noodzakelijk is. Het onderzoek gaat vooraf aan de toetsing van de aangiftes die zijn gedaan, meldt een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM. Het Openbaar Ministerie kan geen uitspraken doen over het aantal aangiftes dat is binnengekomen en het is ook niet bekend of de aangiftes gebundeld worden behandeld. Ook is niet duidelijk wanneer het vooronderzoek moet zijn afgerond.

De Tweede Kamer diende kort na de DPI-affaire een motie in die netneutraliteit moet garanderen. Een meerderheid wil voorkomen dat telecomaanbieders als KPN extra geld vragen voor bepaalde diensten. De minister nam de motie aan. Een debat over het wijzigen van de telecomwet om netneutraliteit te garanderen en tracking-cookies te verbieden werd echter uitgesteld tot dinsdag 21 juni.

U moet vooral niet denken

De onderzoeken van justitie laten voorlopig nog op zich wachten, maar hoe staat het met het onderzoek van de OPTA? De telecomwaakhond onderzoekt of er telecomregels zijn overtreden. Volgens OPTA-woordvoerder Harriët Garvelink moet het onderzoek binnen een paar weken zijn afgerond. Vooralsnog gaat het onderzoek door, daarbij is frequent overleg met het College Bescherming Persoonsgegevens.

Een maand na mijn aangifte is er nog geen verdachte gehoord en de onderzoeken zijn nog in volle gang. Het doet me denken aan wat de agente die mijn aangifte opnam zei: "U moet vooral niet denken dat er iets mee gebeurt."