Het tot eXpanium gedoopte apparaat zal even groot zijn als bestaande draagbare CD-spelers. Het grote verschil is dat behalve gewone CD's ook zelfgefabriceerde schijfjes met MP3's kunnen worden afgespeeld. In plaats van 75 minuten geeft een glimmende schijf zo tien uur speelplezier. Leuk voor lange reizen of triatlon-atleten.

Het apparaat wordt eerst in de Verenigde Staten geïntroduceerd. In september dit jaar volgt de Europese introductie. Philips heeft daarmee naar eigen zeggen de Europese primeur. De prijs zal zo'n 300 euro bedragen.

Draagbare MP3-spelers zijn er al genoeg, ook van Philips. Aangezien de prijzen van flash memory nog altijd hoog zijn, kunnen deze niet meer dan een uur muziek bevatten. "Wij zien de eXpanium dan ook niet als een concurrent voor deze spelers, maar meer als een logisch vervolg op de bestaande draagbare CD-spelers", aldus een woordvoerder.

Philips verwacht geen problemen met organisaties als de Recording Industry Association of America (RIAA), die fel gekant is tegen alles wat met MP3 heeft te maken. "We hebben nog niets gehoord van de RIAA", stelt de Philips-woordvoerder.

Na de eXpanium komt Philips ook met gecombineerde CD/MP3-spelers voor de huiskamer.Eerdere relevante berichten: Licht op groen voor MP3-spelers (17 juni 1999)