Zes studenten van de Columbia University is het gelukt om iOS-apps te laten draaien op Android alsof het native Android-apps zijn, meldt The Next Web. In hun zelf ontwikkelde architectuur, Cider genaamd, wordt een omgeving gecreëerd waarin de bibliotheken en het framework zijn gekopieerd die nodig zijn om iOS-apps te kunnen draaien.

Nieuwe combinatie van technieken

De studenten zeggen dat te kunnen doen door een nieuwe combinatie van technieken die de binary compatibiliteit regelen. Daarbij wordt via compile-time code adaption de bestaande ongewijzigde 'vreemde' broncode hergebruikt in de overkoepelende Cider Linux-kernel, terwijl daarnaast een manier is gevonden (via diplomatic functions) om de iOS-apps de bestaande bibliotheken te gebruiken om toegang te krijgen tot de proprietary software en de hardware-interface.

Het prototype is gebruikt op een Nexus 7 en te zien in onderstaand filmpje.

Het is duidelijk dat Cider nog niet af is. Het werkt nog traag en veel features die sommige iOS-apps nodig hebben - zoals GPS, de fotocamera en Bluetooth - worden via de OS-abstractielaag niet geadresseerd. De studenten willen verder aan Cider werken en het uiteindelijk publiceren.