Dit jaar zullen ongeveer een kwart minder standhouders op de CeBIT aanwezig zijn, meldt het Duitse persbureau DPA.

Dit betekent volgens de organisatoren dat dit jaar van 3 tot en met 8 maart slechts 4300 bedrijven op de jaarlijkse IT-beurs in het Duitse Hannover aanwezig zullen zijn. Door deze dramatische terugloop telt de beursvloer dit jaar slechts 200.000 vierkante meter, twintig procent minder dan in 2008. Oorzaak van deze malaise: de economische crisis. “Gelet op de economische crisis mag je met 4300 standhouders uit de hele wereld desondanks toch van een succes spreken”, zegt beursorganisator Ernst Raue. Al weet de organisator dat bedrijven die geen marketingbudget hebben niet naar Hannover zullen komen. Wat deze dramatische terugloop betekent voor de omzet van de beurs, durft Raue nog niet te voorspellen.

Failliet

Vooral kleine hardwareleveranciers en telecombedrijven uit China, Taiwan, Zuid-Korea en Hongkong schitteren dit jaar door afwezigheid. “Door de economische crisis is de concurrentie onder die bedrijven daar nog heviger geworden. Veel van die bedrijven bestaan eenvoudigweg niet meer omdat ze failliet gegaan zijn”, verklaart Raue. Maar ook een grote onderneming als Toshiba laat de CeBIT dit jaar aan zich voorbij gaan. Om de kosten voor bedrijven te drukken, wordt de beurs vanaf 2010 verkort tot vijf dagen.

Arnold Schwarzenegger

Gelet op het economisch zware weer, wekt het geen verbazing dat kostenbesparing dit jaar centraal staat op de beurs. Ook wordt stilgestaan bij ontwikkelingen rond het internet zoals Web 2.0-technologieën, social networking en mobiel internet. De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger komt dit jaar wel naar Hannover. Dit geldt ook voor bedrijven uit Silicon Valley waaronder Yahoo! en YouTube.

Bron: Infoworld.nl