Drie topmanagers van Google kunnen gerust ademhalen, ze hoeven toch niet de gevangenis in, besluit de Italiaanse Hoge Raad. De drie hing maanden cel en hoge boetes boven het hoofd sinds een lagere rechtbank in 2010 tot de bizarre conclusie was gekomen dat zij persoonlijk en strafrechtelijk aansprakelijk waren voor een kwetsende video upload naar Google Video.

Managers medeplichtig aan privacyschending

De zaak draait om een filmpje waarop te zien is hoe vier scholieren een autistische jongen in elkaar slaan. De video werd eind 2006 op Google Video geplaatst door een van de toeschouwers, veroorzaakte een rel en werd na klachten uiteindelijk door Google offline gehaald.

Niet alleen duurde dat offline halen veel te lang, Google had de upload moeten blokkeren en de managers waren daarvoor persoonlijk medeplichtig aan strafbare privacyschending. Het gaat om drie topmanagers, te weten juridisch opperhoofd David Drummond, wereldwijde privacychef Peter Fleischer en voormalig financiële baas George Reyes.

Hoge Raad: Google Video is tussenpersoon

De Hoge Raad trekt nu echter de logische conclusie dat Google een hoster is, een tussenpersoon die niet aansprakelijk is voor illegale content van gebruikers, zolang het meewerkt aan het verwijderen daarvan na ontdekking. Van te voren filteren en selecteren is niet nodig.