Na tien jaar is Neelie Kroes Eurocommissaris af. De eerste vrouwelijke commissaris ooit voor Nederland. De laatste jaren was zij verantwoordelijk voor de Digitale agenda. Een baan die in het vervolg wordt ingevuld door de Duitser Günther Oettinger (Digitale Economie & Samenleving), maar ook door de Estse oud-premier Andrus Ansip, die als vicevoorzitter de Digitale agenda en interne markt krijgt.

Eén vrouwenbaan die wordt opgedeeld in twee mannenbanen. Of eigenlijk drie, corrigeert Kroes. Want de rol van de Fin Jyrki Katainen, belast met de portefeuille Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen, is volgens haar ook zeer nauw verbonden met de digitale economie van Europa.

Vol vertrouwen

"Een erg uitdagende organisatievorm", zegt Kroes dan ook in gesprek met Jennifer Baker van viEUws. Maar 'Nikkelen Neelie' heeft er vertrouwen in. "Het is een manier om het besluitvormingsproces wat duidelijker te maken en het legt meer de nadruk op de dialoog."

Ja, alsof er nog niet genoeg gepraat wordt in Europa. Afijn, Baker gaat ook in op de smadelijke reacties van politici en analytici dat Oettinger niet bepaald technisch onderlegd is. Is dat geen probleem bij dit portfolio? Kroes: "Nee, absoluut niet. Verzamel geweldige mensen om je heen en blijf alsjeblieft communiceren met de wereld om je heen. Luister en verzamel veel advies."

Vraagtekens

Wat betreft Ansip zijn er ook vraagtekens. Kan hij zich als overheidsdier wel redden wanneer er veel commerciële krachten meespelen? Nou, ook dat komt wel goed, denkt Kroes. "Het gaat om een andere manier van denken. Daarom ben ik zo onder de indruk van de digitale omslag die Estland heeft gerealiseerd. Ik ben ervan overtuigd dat hij geweldig werk zal leveren."

De heren krijgen tot slot nog wijze raad mee. "Samen met het bedrijfsleven moet de Europese Commissie voor banengroei zorgen. Ook voor jongeren en vrouwen", aldus Kroes die cybersecurity en auteursrecht aanstipt als dé grote uitdagingen van haar twee, nee drie opvolgers.