Bijna driekwart van de internetgebruikers (11,8 miljoen in 2009) heeft wel eens iets op het internet gekocht. Meer dan de helft heeft recentelijk iets online aangeschaft. Dat blijkt uit cijfers (pdf) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat jaarlijks het ict-gebruik van Nederlanders peilt. In totaal 8,8 miljoen Nederlanders heeft wel eens iets online gekocht.

Aan 'Vakantieverblijven' wordt het meest besteed. 'Kaartjes voor evenementen', 'Literatuur', en 'Kleding, sportartikelen' volgen daarna. Uit recent onderzoek van Thuiswinkel.org bleek ook dat reizen een favoriete online besteding is.

Meer e-shopping

Het percentage 'e-shoppers' lag in 2008 nog op 67 procent, het deel frequente kopers op 47 procent. Vergeleken met vorig jaar is het aantal internetgebruikers maar nauwelijks toegenomen, het zijn juist de al actieve internetters die meer aan e-shopping doen.

Het CBS peilt ook de ict-voorzieningen van Nederlanders. Daar blijkt uit dat het percentage breedbandaansluitingen onder personen tussen 12 en 74 jaar al drie jaar op ongeveer hetzelfde percentage (79 procent) blijft hangen. Ook Telecompaper constateerde eerder dit jaar dat de groei in breedband in Nederland stagneert.