Dat blijkt uit een onderzoek van Ipoque, een bedrijf gespecialiseerd in het analyseren van internetverkeer naar protocol, applicatie- en contenttype. Ipoque ontleedde in augustus 2007 in totaal drie petabytes aan datapakketjes, verdeeld over de regio's Australië, Oost-Europa, Duitsland, Zuid-Europa en het Midden-Oosten. (Eén petabyte komt overeen met een toren van 1,8 km hoog van gestapelde cd-romschijven zonder doosje, volgens Wikipedia).

De resultaten bieden een mooi overzicht van wat er allemaal momenteel 'door de buizen van het internet raast'. Dat blijkt, niet geheel verrassend, vooral p2p-verkeer te zijn: afhankelijk van de regio nemen p2p-bestanden 49 (Midden Oosten) tot 83 procent (Oost Europa) van alle internetdata in beslag. En dat is overdag. 's Nachts kan dat percentage stijgen tot 95 procent.

Opkomst streaming media en DDL

In Duitsland (van de vijf regio's voor Nederland het meest relevant) zijn p2p-applicaties verantwoordelijk voor 74 procent van al het internetverkeer. 'Gewoon surfen' (http protocol) is op grote afstand tweede en goed voor 10 procent. Streaming video en audio van sites zoals YouTube is daar niet bij meegerekend. Streaming media zijn goed voor ruim acht procent van de gebruikte bandbreedte bij onze oosterburen. Daarna volgt DDL-verkeer met vijf procent. DDL staat voor Direct Download Links, bestanden die zijn gehost op sites als RapidShare.com.

Voip blijkt in Duitsland momenteel goed voor één procent van het internetverkeer. Skype, dat weliswaar gebruik maakt van p2p-technologie, staat in de Voip-categorie en is zelfs veruit favoriet met 95 procent van het voip-verkeer. E-mail en IM (instant messenger) zijn beide goed voor minder dan een half procent van het totaal aan internetverkeer.

Films over Bittorent favoriet

Van de verschillende p2p-protocollen is Bittorrent in Duitsland favoriet met 67 procent. eDonkey is goed voor 29 procent en Gnutella voor vier procent. Opvallend is dat Ipoque constateert dat bijna 20 procent van het p2p-verkeer versleuteld is. Van al het Torrent-verkeer dat de onderzoekers wel konden analyseren blijkt het leeuwendeel videovermaak: films zijn goed voor 37 procent, gevolgd door tv-shows (21 procent) en porno (13 procent). Slechts 0,65 procent van het verkeer via het Bittorrentprotocol is muziek.