SIDN-woordvoerster Lieke Hoogeveen bevestigt dat vrijdagmiddag rond 16 uur de driemiljoenste .nl-domeinnaam is geregistreerd. De stichting die het .nl-domein beheert wil graag de houder van de driemiljoenste domeinnaam bekendmaken. "Maar alleen als de eigenaar daar geen bezwaar tegen heeft. We zijn dat nu aan het vragen", aldus Hoogeveen. Duidelijk is al wel dat de houder een particulier uit Amsterdam is. De nog onbekende domeinnaam werd geregistreerd via SIDN-deelnemer 3Minds Webdesign uit Groningen.

De grens van 1 miljoen werd in december 2003 gepasseerd en de tweemiljoenste .nl werd in augustus 2006 genoteerd. Nederlanders hebben relatief veel domeinnamen in bezit. Het Spaanse domein .es telde bijvoorbeeld pas deze week de miljoenste naam. SIDN verwacht volgens Hooggeveen dat de viermiljoenste .nl-naam 'medio 2010' al wordt ingeschreven.

Uit onderzoek in de SIDN-database bleek eerder dit jaar dat de groei in het aantal .nl-domeinen vooral komt van particulieren. Hun aandeel is met vier procent gestegen afgelopen jaar, van 29 procent op 1 januari 2007 naar 33 procent op 1 januari 2008.

De meeste .nl-domeinnaamhouders komen uit Amsterdam. Universiteitssteden Groningen, Enschede, Nijmegen en Eindhoven scoren relatief goed. Twee derde van de houders gebruikt zijn .nl-domeinnaam voor een persoonlijk e-mailadres.

De allereerste .nl-domeinnaam die werd geregistreerd was cwi.nl op 1 mei 1986. Gemiddeld worden er nu zo'n 1.700 .nl-domeinnamen per dag geregistreerd.