Gebruikers van Windows 8 kunnen sinds afgelopen donderdag gratis upgraden naar de toen vrijgegeven nieuwste versie. Maar de installatie van Windows 8.1 verloopt niet in alle gevallen naar behoren. Sommige systemen met ARM-processors, waar dan de RT-variant van Windows 8 op draait, worden geheel onbruikbaar.

BSOD, abort en restore

Het is echter niet alleen RT, dat draait op een beperkte reeks configuraties. Ook de reguliere Windows-uitvoering voor x86-processors stuit op upgradeproblemen. Gebruikers melden op het forum van Microsoft vastlopende installaties, die halverwege een Blue Screen of Death (BSOD) opleveren. Vervolgens reboot hun systeem, wordt de upgrade afgebroken, en wordt de vorige installatie weer hersteld.

De oorzaak lijkt te schuilen in drivers. Medewerkers van Microsoft adviseren in de diverse discussiethreads over de upgradeproblemen om goed te kijken naar de geïnstalleerde drivers vóórdat de upgrade wordt uitgevoerd. Zorg dat je drivers up-to-date zijn, luidt het advies. Een ander advies vanuit de softwaremaker is het loskoppelen van alle externe apparaten, behalve dan het toetsenbord en de muis.

Drivers updaten, muis ontkoppelen

Enkele gebruikers reageren dat ze al hun drivers hebben bijgewerkt en dat de upgrade nog altijd uitloopt op een BSOD. Andere gebruikers claimen succes met de overstap naar 8.1 door hun muis los te koppelen, of zelfs de drivers daarvoor geheel te deïnstalleren.

Driverproblemen doken in juni dit jaar al op met een bèta-uitvoering van het nu officieel uitgebrachte Windows 8.1. De zogeheten Preview Milestone van dat besturingssysteem, toen nog volop in ontwikkeling, kon niet goed worden geïnstalleerd. Ook toen waren drivers de boosdoeners, weet Webwerelds Amerikaanse zustersite Infoworld te melden.

Bij het upgradeprobleem in juni dit jaar maakte EpicReviewsTech een video om gebruikers te helpen de mislukte installatie terug te draaien: