De ontluikende markt voor e-books en e-readers wordt nu al verscheurd door een strijd tussen twee drm-systemen. Met alle negatieve gevolgen voor de eindgebruiker.

De BeBook, een in China geproduceerde e-reader, in Nederland verkocht door het Nederlandse bedrijf Endless Ideas, is recentelijk overgestapt van Mobipocket van Amazon naar het drm-systeem van Adobe: Content Server 4 (ACS4).

De nieuwe firmware van BeBook ondersteunt het drm-systeem van Adobe dat op PDF- en ePub-bestanden gezet kan worden. BeBook waarschuwt echter dat het gebruik van de nieuwe firmware betekent dat met drm beveiligde Mobipocket e-books van Amazon niet meer te lezen zijn. Wie zijn reeds betaalde e-books toch wil blijven lezen, dient te downgraden naar een oudere firmware, die wel Mobipocket leest.

Amazon óf Adobe

Hoe kan dit? Amazon heeft contractueel vast laten leggen dat het drm-systeem van Mobipocket niet mag bestaan naast een ander drm-systeem. Dat betekent dus óf Amazon óf Adobe. Klanten die e-books met beide DRM-bescherming willen lezen, moeten dus schipperen met twee firmware versies.

"Uitgevers zijn bang dat Amazon teveel macht krijgt op de e-bookmarkt", zegt Peter Zieleman, marketmanager van Endless Ideas, verkoper van de BeBook. "Mobipocket was altijd het meest gebruikte DRM-systeem. Maar toen Amazon Mobipocket in 2005 overnam, wilde de uitgevers een alternatief verzinnen. Daarom koos de brancheorganisatie voor uitgevers IDPF in 2007 ePub en Adobe's DRM-systeen als officiële standaard. Ze willen liever het DRM-systeem van Adobe omdat Adobe geen belangen heeft op de boekenmarkt."

Nederland naar Adobe

ePub en Adobe's DRM winnen steeds meer terrein op Amazons systeem. Google en Sony hebben gekozen voor ePub en ook Bol.com gaat in Nederland ePub met Adobe's DRM verkopen. Ebook.nl biedt per 1 september naast Mobipocket ook e-boks in ePub-formaat (met Adobe's DRM). Dat zijn er nu nog een paar honderd, maar dat aantal zal de komende tijd snel groeien, meldt Erik Rigters van Ebook.nl desgevraagd. Die groei is afhankelijk van het aanbod van uitgevers en de vraag van klanten, aldus Rigters. Ook Selexyz is bezig de catalogus beschikbaar te maken in ePub.

"De Nederlandse markt beweegt zich richting ePub en het DRM-systeem van Adobe", zegt Martha Pelkman van eReaders.nl, een site over digitaal lezen. "In Nederland moeten fabrikanten ook wel, zonder het aanbod van Bol.com zetten ze zichzelf buitenspel." Een van de makers die in Nederland nu buitenspel staat is iRex. Zoals de site van Bol.com vermeldt: de toestellen van iRex zijn niet geschikt voor de e-books van Bol.com.

Ook iRex

Daarom krijgen ook de DR1000S van e-readermaker iRex later dit jaar nieuwe firmware die ook ePub en Adobe PDF ondersteunt. Ook daar moeten consumenten kiezen tussen Mobipocket ondersteunende firmware en Adobe ondersteunende firmware.

De verschuiving naar ePub en het DRM-systeem van Adobe betekent volgens Pelkman nog niet het verlies van Mobipocket. "In de Verenigde Staten staat Amazon enorm sterk. In Europa is Sony met ePub/Adobe enorm groot aan het worden. Het zou best zo kunnen zijn dat ze naast elkaar blijven bestaan, zoals Apple en Microsoft."

Tienduizenden titels

Volgens Peter Zieleman van Endless Ideas is het kwestie van tijd voordat ePub (en dus Adobe) wint van Mobipocket. "Vrijwel alle uitgevers zijn over naar ePub, nationaal en internationaal. Dat betekent dat er maandelijks tienduizenden titels bijkomen in ePub-formaat en vrijwel niks in Mobipocket-formaat. Dan weet je wel welk formaat zal overblijven."

Update: Reactie van Ebook.nl toegevoegd.