Emusic heeft een marktaandeel van 11 procent ten opzichte van de 70 procent die Itunes in handen heeft, zo schrijft Usatoday. Emusic verkoopt muziek van zogeheten onafhankelijke platenmaatschappijen, en niet van de vier grote maatschappijen die de muziek leveren aan onder andere Napster, Rhapsody en Yahoo. De winkel heeft een catalogus van 1 miljoen nummers die allemaal drm-vrij zijn.

Volgens Emusic werkt de verkoop van bestanden met kopieerbeveiliging niet en staat het de verkoop van online muziek alleen maar in de weg. De maatschappijen die de muziek aanleveren bij Emusic zijn niet bang voor wat gebruikers allemaal kunnen doen met de bestanden. De klanten van de winkel zijn over het algemeen ouder en hebben een meer ontwikkelde smaak en laten zich minder snel in met bestandsuitwisseling via bijvoorbeeld p2p-netwerken.

De online muziekwinkel verkoopt geen losse nummers, maar biedt een abonnementsvorm aan. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf 200.000 abonnees die goed zijn voor 5 miljoen downloads per maand. "Het succes van de Ipod heeft ongetwijfeld bijgedragen aan ons succes", zegt David Pakman van Emusic tegenover Usatoday. "Alle verwarring onder consumenten omtrent de vele bestandsformaten en beperkingen is alleen maar in ons voordeel geweest."