Dropbox komt met meer toepassingen die extra zijn toegespitst op het zakelijke gebruik van zijn online-opslagdienst. Voor het gedeelde zakelijk gebruik van Dropbox wordt binnenkort Single Sign-On (SSO) toegevoegd. Dat neemt voor werknemers de noodzaak weg om met verschillende inlogs op verschillende systemen in te loggen, zoals hun werkomgeving enerzijds en de cloud-opslag anderzijds. Verder geeft de SSO van Dropbox IT-beheerders de mogelijkheid om rechten en instellingen voor gebruikers te bepalen.

Zakelijke koers

De veranderingen in de clouddienst zijn dusdanig dat ook de naam is aangepast: naar Dropbox for Business. De nieuwe zakelijke koers bij Dropbox is in februari ingezet toen een nieuwe admin console met veel meer beheertools werd geïntroduceerd. Eerder voegden ook rivalen Box en Google SSO toe.

Bij zijn implementatie van SSO voegt Dropbox ook ondersteuning voor Active Directory toe. Daarmee hoeven werknemers van bedrijven zich alleen met hun huidige bedrijfswachtwoord aan te melden bij dat Microsoft-beheerplatform, waarna Dropbox direct toegankelijk is op de bedrijfs-pc. Voor de IT-beheerder slaat Active Directory de instellingen centraal op, wat het zakelijk gebruik van Dropbox overzichtelijker en dus aantrekkelijker moet maken.

Naast Active Directory werkt de Dropbox-SSO ook met andere inlogdiensten zoals Ping Identity, Okta, OneLogin, Centrify en Simplified. Om ook de - al dan niet zelfgebouwde - identiteitsdiensten bij bedrijven tot dienst te zijn, is bij de implementatie gekozen voor de standaard SAML (Security Assertion Markup Language), zo schrijft productmanager Anand Subramani op het Dropbox-blog.

Versus cloudgraaien

De toevoeging van SSO moet meer zakelijke gebruikers naar Dropbox brengen. Het is maar de vraag of organisaties met bedrijfsgevoelige informatie de cloudopslagdienst wel kunnen en mogen gebruiken. Dropbox draait namelijk nog altijd volledig op de webservices van Amazon en slaat al zijn data op in Amerikaanse datacenters. Die zijn zoals bekend vrij toegankelijk voor de Amerikaanse autoriteiten onder de Patriot Act.

Bedrijven betalen bij Dropbox jaarlijks minimaal 795 dollar voor Dropbox for Business. Daarbij krijgen in eerste instantie 5 gebruikers allemaal onbeperkte opslagruimte, belooft de cloudaanbieder. Per extra gebruiker komt er 125 dollar bij.