Meerdere ontwikkelaars - waaronder eentje van IBM - zijn de laatste jaren ontvoerd door drugskartels, zo meldt Vice. De site beschrijft de verdwijning van een AutoCAD-ontwerper die verdween en mogelijk in zo'n technische eenheid van een drugskartel is verdwenen.

Eigen mobiele netwerk

Er zijn zelfs een keer negen installateurs van mobiele zendmasten tegelijk ontvoerd, schreef Wired in 2012. In totaal zijn er 36 communicatiespecialisten verdwenen in Mexico tussen 2008 en 2012. Er werd nooit losgeld geëist en de IT'ers zouden als slaven zijn tewerkgesteld aan IT-projecten van kartels.

Volgens Wired ging het een berucht Mexicaans kartel om het uitbouwen van een eigen mobiel netwerk. Ze doen hun zaken in afgelegen gebieden waar het landelijke netwerk geen bereik heeft en daarom verrijzen overal in het land zendmasten van de kartels. Ook ontwikkelaars en beveiligingsspecialisten worden op de korrel genomen door de kartels die steeds geavanceerder worden op techgebieden.

Specialisten ontvoeren

In een voorbeeld zouden drugsbazen zelfs met elkaar videobellen, zonder daarvoor blijkbaar een teleconferencing-oplossing van een gevestigde leverancier te gebruiken. Als het kartel specialisten nodig heeft, worden ze geworven via deze onorthodoxe methodes. Naderhand worden ze 'afgedankt', zo vertelde een van de ouders van een ontvoerde IT'er destijds aan Wired.