Graig Barrett, de topman van Intel, raadde zijn gehoor op het tweejaarlijkse Intel Developer Forum de borst na te maken: "1999 wordt een druk jaar met meer nieuwe producten dan ooit."

Barrett scheen zijn licht onder meer over de wijze waarop Intel de StrongARM, een processor ontwikkeld door Digital, in zijn productlijn wil integreren. De leidende chipfabrikant nam vorig jaar een licentie op de StrongARM, maar deed daar weinig mee. Nu is Intel gereed om de processor in set-top boxes (zoals een televisie-decoder) en handheld computers te verwerken, aldus Barrett. De StrongARM wordt volgens hem meer een aanvulling als een concurrent op de Pentium-familie.

Veel nieuwe producten van Intel zullen gebaseerd zijn op de Katmai, een verzamelnaam voor de technologie die de fabrikant heeft ontwikkeld en die 70 nieuwe instructies toevoegt aan de Pentium-processor. Dankzij Katmai zullen vooral grafische bewerkingen in 2D en 3D, maar ook geluid en video sneller worden uitgevoerd – een ontwikkeling die Intel eerder inzette met de Pentium MMX.

De eerste chip die van de nieuwe technologie wordt voorzien is door Intel gewoon Katmai gedoopt en zal kloksnelheden hebben van 450 en 500 MHz. Voor de betere kantoormachine sleutelt Intel aan de Coppermine, een versie van de Katmai die met 0,18 micron-technologie wordt gebouwd. Op dit fabricageproces schakelt Intel halverwege volgend jaar over voor al zijn nieuwe processors.

Servers en werkstations krijgen begin 1999 onder de codenaam Tanner een Katmai-versie met een kloksnelheid van 500 MHz en 2 MB interne Level 2-cache. De opvolger van de Tanner staat al in de boeken: Cascades zal nog sneller presteren dankzij toepassing van 0,18 micron-technologie.

Intel wil niet zeggen hoeveel sneller de Katmai in de loop van 1999 wordt, maar in een demonstratie krikten ingenieurs de snelheid van een prototype op tot 804 MHz – tot de applicatie voor telebankieren die werd gebruikt door zijn hoeven ging.

De marktleider wil nog niet zeggen of rivalen als AMD en Cyrix een licentie kunnen nemen op de Katmai-instructieset, zoals dat wel gebeurde met de MMX-technologie. Vermoedelijk zal Intel zijn vinding wel aan derden aanbieden – al was het maar om de overheid niet nog meer munitie in handen te geven voor een proces wegens monopolie-praktijken.

iMac voor Windows?

Gregg Barrett liet op de ontwikkelaarsconferentie een glimp zien van de toekomstige PC – die volgens sommige toeschouwers nog het meest weg had van een futuristische pyramide.

"Ik denk dat zelfs Steve Jobs misschien wel jaloers wordt om dit ontwerp", zei de Intel-topman naar een verwijzing naar de iMac, het wit-blauwe eitje dat Apple als consumentenmachine op de markt heeft gebracht.

De Intel-PC bestaat voornamelijk uit een DVD-ROM-speler, gemonteerd bovenop een computer waar allerlei verouderde componenten zijn verwijderd. Intel voorspelt het einde van de spelletjes-poorten, de muis-poort, de seriële- en paralelle poorten, de IDE-bus en het diskettestation. De meeste van deze verbindingen wordt vervangen door de Universal Serial Bus (USB), waarvan de Intel-iMac er vier telt – naast een 500 MHz Katmai, 128 MB geheugen en een ultra plat beeldscherm.