In 2004 zag eBay het aantal aangeboden producten met 45 procent stijgen van 971 miljoen tot 1,4 miljard. Dit komt voor een deel door het toenemend aantal ondernemers die via eBay een webwinkel starten. Eind vorig jaar telde de veilingsite 254.000 van dergelijke winkels. Hierdoor steeg de omzet van de grootste veilingsite in het vierde kwartaal met 44 procent tot 935,8 miljoen dollar. De kwartaalwinst steeg met eveneens 44 procent tot 205,4 miljoen dollar. Toch was dit minder dan waarop beleggers hadden gehoopt. De koers van het aandeel op de Nasdaq daalde dan ook na de bekendmaking van de cijfers. Gedurende het jaar 2004 wist eBay de omzet met 51 procent te verhogen tot 3,27 miljard dollar. De winst kwam uit op 778,2 miljoen dollar. Dat is 76 procent meer dan in 2003. Vanwege dit succes heeft de raad van bestuur besloten om de aandelen van het bedrijf op 16 februari te splitsen.

Marktplaats

Ebay heeft in 2004 drie belangrijke overnames gedaan. In december ging dat om Rent.com, een maand eerder werd het Nederlandse Marktplaats voor 291 miljoen dollar overgenomen. En in oktober vergrootte eBay zijn belang in het Koreaanse Internet Auction tot ongeveer 99,9 procent. "Ik ben er nog nooit zo overtuigd van geweest dat onze beslissingen en investeringen van vandaag een goede toekomst brengen voor ons bedrijf en onze gebruikers", sprak directeur Meg Whitman uit bij de presentatie van de cijfers.

Paypal

Ook met het bedrijfsonderdeel Paypal gaat het voor de wind. In 2004 werd via dit betaalsysteem voor 18,9 miljard dollar afgerekend. Dat is 55 procent meer dan in het jaar daarvoor. In totaal zijn er wereldwijd 63,8 miljoen Paypal-gebruikers. Op de veilingsite zelf steeg het aantal actieve gebruikers in een jaar tijd met 36 procent tot 56,1 miljoen. Een aantal van hen heeft boos gereageerd op de tariefsverhoging die eBay per 18 februari gaat doorvoeren. Uit protest gaan daarom stemmen op om die dag geen nieuwe producten op de veilingsite aan te bieden, zo is te lezen op de actiesite Nolistingsday.com.