Met Google Friend Connect kunnen gebruikers hun vrienden online zien ongeacht op welke site ze zijn. Ook verschijnen bezoekers met hun profielen op de Friend Connect-widgets waarmee webmasters hun sites kunnen voorzien van sociale netwerkfuncties.

Sites die worden beheerd met Drupal en Joomla kunnen Friend Connect nu gemakkelijker integreren. Die twee open source-pakketten behoren tot de meest gebruikte content management systemen ter wereld. Onder meer het Witte Huis en NASA werken met Drupal, en bijvoorbeeld de Harvard universiteit en MTV gebruiken Joomla, schrijft ReadWriteWeb.

Meer mogelijkheden

Naast de sociale netwerkgadgets kunnen sitebeheerders met Friend Connect ook peilingen houden, e-mailnieuwsbrieven versturen en de groei van hun community bijhouden. Verder is het mogelijk advertenties via AdSense te vertonen.

"Ook site-eigenaren zonder programmeerkennis kunnen nu deze plugins gebruiken", schrijft ontwikkelaar Mauro Gonzalez van Google. "Het toevoegen van een mogelijkheid voor gebruikers om zich te registreren en hun dan sociale functies aan te bieden, is nu een stuk makkelijker geworden bij deze populaire open source cms-platformen."

Zowel Joomla als Drupal hebben overigens al jaren diverse extenties en plugins voor het toevoegen van vergelijkbare functies.

Sociale netwerkenstrijd

Friend Connect is Google's tegenhanger van Facebook Connect. De sociale software van Google is in december 2008 live gegaan. De basis van Friend Connect vormt OpenSocial, waar ook andere sociale netwerksites op kunnen aanhaken. Naast het Nederlandse Hyves doet ook het grote MySpace mee. Friend Connect werkt sinds juli ook in het Nederlands.