Met een betaalpas kan er tot en met woensdag wel nog gepind worden, meldt de DSB Bank. Het geld op spaarrekeningen is ontoegankelijk, en kan niet overgemaakt worden via internetbankieren.

Op de internetbankierpagina van DSB staat te lezen dat alle mutaties bevroren zijn tot nader bericht. "U kunt momenteel geen gebruik maken van Internetbankieren. Het deposito garantie stelsel van De Nederlandsche Bank blijft wel van toepassing." Dat betekent dat tegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd worden door het collectieve Nederlandse bankwezen.

Bewindvoerder neemt zaken over

Maandagochtend besloot de rechtbank in Amsterdam de in problemen verkerende DSB Bank van Dirk Scheringa onder curatele te plaatsen. Dat betekent dat een bewindvoerder de zaken overneemt bij de bank zoals ook gebeurt bij een surseance van betaling.

De Nederlandse Bank heeft op die regeling aangedrongen na een grote uitstroom van liquiditeiten die het voortbestaan van DSB op korte termijn in gevaar bracht.

Wachttijden

Op 1 oktober lag de internetbankierfunctie van DSB ook al geruime tijd plat. Dat gebeurde na een oproep van Pieter Lakeman, voorzitter van Stichting Hypotheekleed en vertegenwoordiger van bijna duizend DSB-klanten. Lakeman riep klanten van DSB op hun geld van hun spaarrekeningen te halen. Later werd het internetloket weer open gesteld, maar kwam pas na minutenlange wachttijden een verbinding tot stand.