In totaal telt Nederland 6,29 miljoen breedbandaansluitingen, wat voor het tweede kwartaal van dit jaar een groei betekent van 0,7 procent. Dat is vooral te danken aan de kabel, die 1,6 procent groei heeft laten zien. Het aantal DSL-verbindingen (digital subscriber line) is gedaald met 0,7 procent.

Nieuwe lijnen

Van april tot en met juni zijn er 41.000 nieuwe verbindingen aangelegd. Dit is gemeten door onderzoeksbureau Telecompaper. Er is overigens wel sprake van een relatieve dip of afvlakking: het aantal nieuwe aansluitingen in het tweede kwartaal is 10.000 stuks minder dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

De groei van kabel heeft 42.000 nieuwe klanten opgeleverd en een totaal van 2,66 miljoen verbindingen. De daling van DSL bedraagt bijna 25.000 klanten, waarmee dat verbindingstype uitkomt op 3,32 miljoen aansluitingen.

Glasvezelsoorten

Ondertussen groeit glasvezel gestaag door. Het totale aantal glasverbindingen bedraagt nu bijna 300.000 stuks. Dat is onderverdeeld in twee soorten. De grootste is glasvezel tot aan de gebruiker: fiber to the home en fiber to the building (respectievelijk ftth en fttb). Dat type glasverbinding heeft 269.000 klanten, wat neerkomt op 4,3 procent van de Nederlandse markt.

Daarnaast is er nog glasvezel tot aan de wijk: fiber to the curb (fttc). Van dat type verbinding is KPN de grootste aanbieder met 28.700 VDSL-klanten. Die DSL-variant is voor de verbinding tussen de klant en de wijkcentrale, daarachter is het weer glasvezel. De overige isp's die VDSL bieden, hebben in totaal 1600 klanten. Fttc is in gebruik door 0,5 procent van de Nederlandse breedbandmarkt.