ValueClick en dochteronderneming Hi-Speed Media moeten van de Federal Trade Commission (FTC) 2,9 miljoen dollar boete betalen vanwege het publiceren van misleidende reclame en het niet goed beveiligen van financiële klantgegevens, zo schrijft ArsTechnica.

Gratis iPod

De opgelegde boete is volgens de FTC de hoogste in de vijfjarige geschiedenis van de Amerikaanse antispamwet. In reclame via e-mail, banners en pop-ups beloofden ValueClick en Hi-Speed Media gratis producten zoals iPods, Playstations, laptops en tv's. Doorklikkers bleken zich dan eerst te moeten registreren bij derde partijen om betaalde geschenken te ontvangen. Het advertentiebedrijf had dat bij aanvang moeten vermelden, oordeelde de handelswaakhond.

Valse belofte

Opnieuw via High-Speed Media en een andere dochteronderneming, E-Babylon, ging ValueClick nog een stapje verder. Klanten kregen de valse belofte dat door hen opgegeven financiële informatie veilig was, omdat alle transacties en opgeslagen informatie versleuteld zou worden. Volgens de FTC werd helemaal geen encryptie toegepast of gebruikten de bedrijven onveilige versleutelingsmethoden.

Daarnaast waren verschillende winkelsites van ValueClick uiterst kwetsbaar voor hackers, terwijl het bedrijf beweerde goede veiligheidsmaatregelen te hebben getroffen, aldus de FTC. Behalve het betalen van de miljoenenboete moeten de ValueClick-bedrijven ook een door derden te testen veiligheidsprogramma uitvoeren.

Tweede strop

Een tweede strop voor ValueClick is het gedeeltelijke verlies van eBay als klant, zo meldt Reuters.

Het moederbedrijf van dit online veilinghuis heeft een eigen affiliate-netwerk opgezet om bezoek naar de sites eBay en Half.com te trekken, waardoor het vanaf april geen gebruik meer zal maken van ValueClicks Commission Junction-platform. Andere eBay-sites als Media Marketplace, eBay Stores en StubHub blijven voorlopig wel gebruikmaken van de diensten van ValueClick.

Na dit slechte nieuws daalden de aandelen ValueClick op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq met 7,3 procent in waarde naar 16,20 dollar.