Vorige week woensdag stak grootaandeelhouder Legg Mason de raad van bestuur van Yahoo nog een hart onder de riem door ook een hoger bod van Microsoft te eisen. Maar voor veel andere Yahoo-beleggers is de situatie troebeler, meldt de San Francisco Chronicle.

Vestzak-broekzak

Want negentig procent van de institutionele investeerders in Yahoo heeft ook aandelen Microsoft in het portfolio, zo constateert financieel onderzoeksbureau RiskMetrics. Voor deze fondsen is de voorgenomen overname van Yahoo door Redmond een problematische vestzak-broekzak aangelegenheid.

Een hoger bod, zoals Yahoo eist, is dan ook niet in het belang van veel van haar belangrijkste aandeelhouders. Uit de analyse van RiskMetrics blijkt namelijk dat vijftien van de twintig grootste institutionele beleggers in Yahoo nog veel méér aandelen Microsoft in hun portfolio hebben.

Verhouding 1:7

Zo heeft Capital Research & Management voor 4,1 miljard dollar aandelen Yahoo. Het is daarmee de grootste institutionele investeerder in Yahoo. Echter, Capital heeft ook voor maar liefst 16,4 miljard dollar aandelen Microsoft uitstaan. Het beeld is identiek bij de Vanguard Group: 974 miljoen dollar in Yahoo, 6,9 miljard in Microsoft. Met dergelijke portfolio's hebben deze fondsen duidelijk meer te verliezen dan te winnen bij verhoging van Microsofts bod.

Sinds de overnamestrijd is losgebarsten is het aandeel Microsoft al met zo'n dertien procent gedaald. Daarmee is zo'n veertig miljard dollar aan marktwaarde van Microsoft verdampt. En dat is nagenoeg het bedrag waarvoor Microsoft Yahoo wil overnemen, zo constateert belegger Joe Rosenberg ontstemd in een interview met Barron's.

Bespottelijk

Volgens Rosenberg moet Microsoft het bod dan ook onmiddellijk intrekken. Hij kritiseert het leiderschap van Microsoft-baas Steve Ballmer: "Het is een smet op het blazoen van Ballmer dat hij bereid is zo'n belachelijke prijs voor Yahoo te betalen. [...] En dat wordt alleen maar nóg bespottelijker als Microsoft het bod zou gaan verhogen."