Het grootste ochtendblad van Nederland publiceert vandaag een artikel over Bevelander Internet Services. De 20-jarige oprichter Martijn Bevelander wordt ten onrechte een breed podium voor opschepperij geboden, menen critici.

Bevelander voorspelt voor het komende jaar een omzet van 29 miljoen gulden en kondigt aan KPN eruit te concurreren met een voordelige WAP-aanbieding. Bevelander heeft nu naar eigen zeggen 97 hostingklanten met 5000 domeinnamen. In 1999 werd een omzet behaald van 1,3 miljoen gulden.

"Maar dat is nog niets. Eind van het jaar verzorgen we naar schatting 25.000 domeinnamen en dan zitten we dik in de top 5 van Nederland, ruim boven World Online om maar eens wat te noemen", aldus Bevelander in De Telegraaf.

Die uitspraak wekt hoongelach in de internetwereld. "Gewoon duimzuigerij", zegt de een, "het is een bluffertje", roept de ander. De omzetverwachting is ook aan de astronomische kant, is de kritiek. "Het is bij ons feest als we 19 miljoen halen", reageert een medewerker van een grote hostingprovider. Volgens de domeingegevens die worden bijgehouden door hostprovider Vuurwerk heeft Bevelander op dit moment 1299 domeinen.

De 20-jarige internetondernemer, door sommigen geëerd met de koosnaam 'De Nederlandse Bill Gates', schept in de Telegraaf op over de veiligheid van zijn netwerk. "Bij ons is het zo geregeld dat hackers geen kans krijgen om in te breken." Een foute opmerking.

Beveiligingexperts van Hit2000 en DutchThreat gingen meteen aan de slag. Kraken van het systeem bleek niet eens nodig. "Met creatief surfen konden we al een bestand downloaden met klantgegevens", aldus een woordvoerder van de hackers.

Het bestand is op aanwijzing van Hit2000 en DutchThreat verwijderd. Direct nadat de krakers contact hadden met technici van Bevelander ging de site uit de lucht. Bevelander.nl was twee uur lang onbereikbaar, zo constateerden de hackers. Volgens een bericht op de site ging het om 20 minuten offline 'vanwege een bandbreedte upgrade'.

In juni vorig jaar besteedde De Telegraaf ook ruim aandacht aan Martijn Bevelander, die een van de jongste Nederlandse internetmiljonairs zou zijn. De foto die toen naast het artikel stond, staat er nu weer. Het nieuwsbericht doet het voorkomen dat Bevelander tussen zijn eigen servers zit, in werkelijkheid bevindt hij zich in de serverruimte van telecombedrijf Global One.

Volgens online publicatie Onlijn hangt het artikel van vorig jaar aan elkaar van onwaarheden. Zo zou Bevelander nog nooit een regel code hebben geschreven en het aantal klanten hebben overdreven.

Collega hostproviders vragen zich af waarom de Telegraaf haar kolomen weer openstelt voor Bevelander. "Vader Bevelander heeft contacten bij de krant", roddelt een concurrent. "Dat heeft hij mij eens verteld."

Bevelander was niet bereikbaar voor commentaar.