Uiteindelijk heeft de Meervoudige Kamer van het Gerechtshof in Amsterdam bepaald dat de omstreden column 'Menselijk schild in Ramallah' niet onrechtmatig was. Wel vond het hof dat de column een scherpe toonzetting heeft en als een schending van eer en goede naam kan worden opgevat. Omdat het karakter van de tekst duidelijk fictief is en de toonzetting humoristisch wilden de rechters de tekst evenwel niet verbieden.

40.000 euro

De scherpe toon is ook niet voldoende om Duisenberg de gevraagde 40.000 euro schadevergoeding, voor geleden (im-)materiële schade toe te kennen. Daarmee heeft Koelman de zaak volledig gewonnen. Het hof veroordeelde Duisenberg tot het betalen van de proceskosten van zowel het kort geding als de bodemprocedure. Luuk Koelman is gelukkig met de beslissing en benadrukt dat het een principiële zaak was. "Het was even spannend, want je weet nooit of gelijk hebben ook gelijk krijgen is", zegt Koelman. "Via een inzamelingsactie doneerden honderden sympathisanten een bijdrage voor zijn procedure." Het geld dat Koelman aan de zaak overhoudt wordt gedoneerd aan Warchild.

Column weer online

De zaak begon op 16 oktober 2003 toen Koelman zijn omstreden column niet alleen in Metro, maar ook op zijn website plaatste. In kort geding werd de column verboden De columnist liet geen gras groeien over de uitspraak en plaatste de column woensdag direct weer online, aangevuld met een stempel `Goedgekeurd door het Openbaar Ministerie'.