Snel, eenvoudig en zonder een dure server nodig te hebben, zo gelooft het Duitse bedrijf Syncing.NET, zullen veel bedrijven in de toekomst hun Outlook-cliënts met elkaar synchroniseren. Het bedrijf ontwikkelt een manier om de gegevens in Microsoft Outlook via peer-to-peer techniek uit te wisselen en te synchroniseren tussen meerdere cliënts. Eind dit jaar verwacht het de ontwikkeling te hebben afgerond.

Syncing.NET levert al langere tijd een oplossing voor Outlook-synchronisatie zonder server. Het gebruikte daarvoor aanvankelijk Groove dat toen gratis te gebruiken was. Sinds Microsoft in 2005 Groove overnam en als apart product binnen de Office-familie aanbiedt, zijn aan het gebruik ervan licentiekosten verbonden.

Syncura

Als alternatief ondersteunt Syncing.NET nu ook Foldershare, een eveneens door Microsoft overgenomen online synchronisatiedienst. Syncing.NET is echter niet tevreden met Foldershare en zet daarom volop in op de ontwikkeling van Outlook-synchronisatie via p2p.

Om de ontwikkeling te versnellen heeft het bedrijf daarom kort geleden het Canadese Syncura overgenomen. Dit bedrijf bezit de techniek voor automatische synchronisatie van meerdere bestanden.

Volgens Matthias Kandeler van Syncing.NET kunnen gebruikers met de techniek van Syncura binnen minuten een afgesloten en goed beveiligd netwerk voor synchronisatie van bestanden opzetten zonder dat specifieke kennis van p2p of van de gebruikte netwerken nodig is. Syncing.NET wordt dankzij deze techniek volgens Kandeler de eerste aanbieder wereldwijd van een complete oplossing voor serverloze synchronisatie van alle gegevens binnen Microsoft Outlook.

Proxy

Bang dat de p2p-synchronisatie zal stranden op onwillige firewalls of proxy-servers is men bij Syncing.NET niet. De gebruiker kan zelf een proxy configureren of deze automatisch laten detecteren. Ook met de te gebruiken poortnummers zal de p2p-synchronisatie zeer flexibel omspringen. 'Ook Groove wist eigenlijk altijd wel een weg naar het internet te vinden' aldus Ivan Bantchev van Syncing.NET.

Syncing.NET is een in 2006 opgerichte spin off van de Technische Universiteit van Berlijn. Het bedrijf specialiseert zich in peer-to-peer-technieken die het wil optimaliseren voor wereldwijd gebruik en hoge prestaties.