Microsoft en Motorola vechten elkaar de tent uit, en nu deelt Redmond weer een klap uit. De Duitse rechter oordeelt dat Motorola's Android toestellen inbreuk maken op een oud en zeer omstreden patent van Microsoft.

Het verbod geldt voor apparaten als de Motorola Atrix en Droid Razr, meldt de IDG News Service. Het gaat specifiek om het patent op de techniek voor het gebruik en behoud van lange bestandsnamen op FAT en de 32-bit variant FAT32. Daarmee zijn bestandsnamen mogelijk die langer zijn dan acht tekens mogelijk en drie tekens voor de extensie.

Omstreden patent

De gepatenteerde techniek voorziet in de mogelijkheid van een lange bestandsnaam voor elk bestand naast de daadwerkelijke korte naam, en koppelt die twee aan elkaar. Dit is vastgelegd in patent EP0618540 en biedt compatibiliteit voor oudere applicaties op het veelgebruikte FAT.

Het patent werd in Duitsland in eerste instantie ongeldig verklaard, maar in hoger beroep in ere hersteld. Microsoft klaagde met het patent eerder ook al TomTom, wat eindigde in een schikking.

“Het vonnis van vandaag volgt op vergelijkbare uitspraken in de VS en Duitsland en is meer bewijs dat Motorola grootschalig inbreuk maakt op Microsoft's intellectueel eigendom. We gaan door met een verbod handhaven tegen Motorola producten en hopen dat ze net als andere Android toestelmakers een licentie nemen op de gepatenteerde innovaties van Microsoft", aldus Redmond in een verklaring.

Gallisch dorpje Moto

De meeste andere OEM's en ODM's betalen royalties aan Microsoft voor het gebruik van Google's gratis Android. Motorola is zo'n beetje het Gallische dorpje dat zich nog met hand en tand verzet tegen de 'patentafpersing' van Microsoft op Android-makers. Die situatie lijkt met de overname door Google niet anders te worden. Eerder bood bijvoorbeeld Barnes&Noble ook verzet, maar die ging door de knieën.

Fabrikanten van Linux-apparaten wordt al jaren aangeraden om FAT te mijden.