Een Duitse advocaat zegt dat de actie van Katina Schubert niet meer was dan een publiciteitsstunt, meldt Ars Technica. Daardoor zou Schubert de online encyclopedie met opzet in een kwaad daglicht hebben gesteld.

Zelf aangeklaagd

Advocaat Gunter Freiherr von Gravenreuth heeft nu een klacht ingediend bij de regering. Met voorbedachte rade een valse aanklacht indienen kan in Duitsland leiden tot een maximale gevangenisstraf van vijf jaar.

Schubert diende een officiële klacht in tegen het Duitse Wikipedia voor het publiceren van nazi-symbolen. Dit is verboden in Duitsland. Volgens Schubert zou de gepubliceerde hoeveelheid symbolen een stuk hoger liggen dan strikt noodzakelijk is.

Onder vuur

Na zware kritiek die onder andere vanuit haar eigen partij kwam kondigde ze aan af te zien van haar klacht. In plaats daarvan wil ze op een meer constructieve manier aan de slag met Wikipedia.

'Dit is niet het einde van het verhaal', vertelt Mathias Schindler van Wikimedia Duitsland tegen Ars Technica. Schubert kon namelijk niet zelf de aanklacht indienen. 'Als je eenmaal de staatsadvocaten hebt geïnformeerd kan dat niet zomaar teruggedraaid worden.'