Een Duitse rechter heeft bepaald dat Hyundai en een aantal andere Aziatische en Europese bedrijven ongelicensieerde technologische producten tentoonstellen op de IFA en keurde 69 invallen van de douane goed, aldus een woordvoerster van de Berlijnse douane.

"Hyundai had de kans om ons te laten zien dat er voor de licenties is betaald; in dat geval zouden we gewoon weg zijn gegaan. Dit was echter niet het geval. Ze konden niet bewijzen dat er betaald was dus we hebben de apparaten meegenomen", aldus Norbert Scheidhauer tegenover persbureau Reuters.

Scheidhauer mocht niet bekend maken welke bedrijven er allemaal gedupeerd zijn tijdens de douane-inval, maar hij wist wel te vertellen dat er ongeveer 170 televisies, 140 MP3 spelers, 21 mobiele telefoons en 57 dvd recorders zijn meegenomen.

Grootste inval

Volgens Scheidhauer is de inval van dit jaar de grootste inval die de douane heeft uitgevoerd. In eerdere jaren zijn vergelijkbare invallen uitgevoerd op beurzen als de Cebit in Hannover.

De invallen zijn waarschijnlijk het gevolg van klachten van het Italiaanse patentbedrijf Sisvel, dat eerder verantwoordelijk was voor invallen op verschillende technologiebeurzen, maar Sisvel zelf gaf hierover geen duidelijkheid.