Stichting de Thuiskopie lette tijdens de HCC-dagen op of handelaren geen cd's en dvd's onder de normale verkoopprijs verkochten. In twee gevallen waarbij overtreding werd geconstateerd, haalden standhouders hun dragers weg en tekenden ze een onthoudingsverklaring. Daarin staat dat de handelaren bij een eventuele volgende overtreding een boete moeten betalen van 100 euro per drager.

Een Duitse handelaar die tegen de lamp liep, weigerde om mee te werken met de controleurs. Hij zei dat hij zelf importeur was en niets wist van een thuiskopieheffing. "Hij zei stuur me maar een factuur. En die zal hij krijgen", vertelt Jochem Donker van stichting de Thuiskopie tegenover Webwereld.

De handelaar verkocht naar schatting een paar honderdduizend dragers. De naheffing die hij kan verwachten zal daarom 'enkele tonnen' bedragen, meent Donker.

Ook kan de Duitser een dagvaarding tegemoet zien omdat hij heeft geweigerd een onthoudingsverklaring te tekenen. "We gaan nu naar de rechter om een verbod te eisen tegen dit bedrijf om nog langer dragers te importen zonder heffingen af te dragen", aldus Donker.

Boete

Vorige week deed de rechter nog uitspraak in een zaak tegen twee Belgische handelaren die in 2004 op de HCC-dagen cd's en dvd's verkochten waarover zij geen thuiskopievergoeding hadden afgedragen. De rechter legde de twee een boete op van ruim acht miljoen euro.

Overigens meldt auteursrechtenorganisatie stichting Brein dat hun controleurs dit jaar geen overtredingen op de HCC-beurs hebben aangetroffen.