Dat blijkt uit een uitspraak van het Hoger Regionaal Hof van Hamburg. Daarmee verwerpt het Hof een vonnis van een lagere rechtbank, zo meldt de Duitse nieuwssite Heise. Volgens het Hof bestaat er geen wettelijke basis voor het opeisen van naam-, adres- en woonplaats- (naw) gegevens van internetters die via internet muziek aanbieden.

In deze zaak wilde de muziekindustrie weten wie er verantwoordelijk was voor een ftp-server waar de nummers 'Zwitter' en 'Rein Raus' van Rammstein konden worden gedownload. Volgens het Hof hoeft de provider deze informatie echter niet te verstrekken. De reden: de internetaanbieder is niet verantwoordelijk voor de inbreuk op het auteursrecht.

Het vonnis van het Hof betekent een overwinning voor de Duitse internetaanbieders. De vraag is echter hoelang de providers de muziekindustrie buiten de deur kunnen houden. De Duitse politiek werkt namelijk aan wetgeving die providers naar verwachting wél zal verplichten om informatie over hun klanten af staan.

De Nederlandse internetaanbieders en platenmaatschappijen zullen de juridische schermutselingen in Duitsland met bovengemiddelde interesse hebben gevolgd. Op 16 juni dient er in Utrecht een rechtszaak die de auteursrechtenorganisatie Brein heeft aangespannen tegen vijf providers.

Brein wil van de providers de naw-gegevens hebben van 42 internetgebruikers die muziek hebben aangeboden. De internetaanbieders willen deze informatie niet afstaan, omdat ze de privacy van hun klanten willen beschermen.