Al sinds 2005 ageren Europese elektronicafabrikanten tegen twee uitspraken van Duitse rechtbanken die het groene licht gaven voor een kopieerheffing op pc's en printers.

Zo stemde een rechtbank in Stuttgart in met omstreden plannen van auteursrechtenorganisatie VG Wort om heffingen van 10 tot 300 euro op nieuwe printers te leggen. VG Wort meende dat een printer kan worden gezien als kopieermachine.

Belangenorganisatie Eicta vond dat buiten iedere proportie en achtte de bepaling in strijd was met de auteursrichtlijn van de Europese Unie. De fabrikanten gingen tegen beide uitspraken in beroep. Brancheorganisaties vreesden heffingen van vele miljoenen euro's. Duitsland was het eerste land dat zo'n heffing zou willen doorvoeren.

Het Hooggerechtshof heeft het recente besluit nog niet toegelicht, maar volgens HP is de heffing zo goed als zeker van de baan. VG Wort werd al eens gedwongen om tegen iedere printerfabrikant een formele klacht in te dienen, maar met de recente uitspraak van het Hooggerechtshof worden verdere procedures te duur.

VG Wort-voorzitter Ferdinand Melichar, die 360.000 auteurs vertegenwoordigt, vindt de uitspraak onbegrijpelijk (pdf) en in strijd met wat er eerder over is gezegd.