"We hebben een niet nader te noemen aantal servers in beslag genomen of geblokkeerd tijdens een serie invallen, die nog steeds bezig is", zo verklaarde Jens Gruhl, woordvoerder van de openbaar aanklager van de Duitse stad Konstanz. "Een aantal in beslag genomen computers draaide Tor", aldus Gruhl.

Gebruikers van de software waarmee het internetgedrag niet meer te herleiden valt tot de pc van de internetgebruiker, hebben de invallen inmiddels scherp veroordeeld op diverse blogs. "Ik gebruik een Tor-server en ik zit er niet op te wachten dat de politie mijn deur intrapt en mijn pc in beslag neemt", schreef Alexander Janssen uit D├╝sseldorf bijvoorbeeld op Itnomad.

Volgens woordvoerder Gruhl zijn Duitse autoriteiten niet specifiek op zoek naar servers die Tor draaien, maar naar servers die kinderporno verspreiden. "De ontdekking van Tor-servers is toevallig en was niet een doel op zich", aldus de zegsman.

Tor-gebruiker Janssen denkt dat de in beslag genomen Tor-servers als 'exit node' geconfiguurd waren, waardoor hun ip-adressen in logbestanden van servers zijn terug te vinden.

Tor is ontwikkeld om te ontkomen aan de analyse van internetverkeer, een vorm van netwerkcontrole die volgens de makers van Tor 'een bedreiging vormt voor de persoonlijke anonimiteit en privacy, vertrouwelijke zakelijke activiteiten en relaties en staatsveiligheid'.

De software leidt dataverkeer door een netwerk van servers, zogenaamde 'onion routers' (Tor staat voor 'The Onion Router'), waardoor internetgebruikers beschermd worden tegen websites die hun surfgedrag registreren.