In totaal hebben autoriteiten 51 stands van exposanten doorzocht omdat zij werden verdacht van patentschending. Voor de zoekactie, die om tien uur 's ochtends begon waren neer dan 180 politieagenten en douaniers tegelijkertijd ingezet. Zij vulden in totaal 68 kartonnen dozen met in beslag genomen materiaal, waaronder mobiele telefoons, mediaspelers, navigatie-apparateer en een LCD TV. Daarnaast werden er ook veel accessoires in beslag genomen, zoals geheugenkaartjes, en beschijfbare DVD's.

1.000 euro borg

Het grootste deel van de doorzochte stands was gehuurd door exposanten uit Azië. In totaal bleken 24 exposanten afkomstig uit China en 12 uit Taiwan. Opvallend is dat er zich ook nog 9 Duitse exposanten tussen de doorzochte stands bevonden. De politie van Hannover betitelde de campagne als de grootste zoekactie in de geschiedenis van Cebit.

Van negen mensen zijn vingerafdrukken en foto's genomen en in totaal 20 mensen moesten een borgsom van duizend euro betalen. Wel heeft het bureau laten weten dat de medewerkers van de stands vrijwel allemaal hebben meegewerkt, met uitzondering van één man. Deze werd afgevoerd naar het politiebureau op de beursvloer, maar is daarna vrijgelaten.

Gevangenisstraf

De leiding van bedrijven die zich daadwerkelijk schuldig blijken te hebben gemaakt aan patentschending riskeert een boete en een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. De zoekactie was een antwoord op een groot aantal klachten van eigenaren van auteursrechten en patenten en is volgens Oliver Stock hoofd politie, uiterst succesvol gebleken. De actie is niet alleen een manier om overtredingen te bestrijden, maar dienst ook als waarschuwing voor de toekomst.

Vorig jaar trad justitie ook al op tegen kopieën van bekende merken.

Namaak iPhone

De namen van de bedrijven die zijn onderzocht op de beurs zijn niet vrijgegeven. Vorig jaar werd er op de CeBIT eveneens een groot aantal producten in beslag genomen, met merknamen als Sagem en Hyundai.

Sommige media berichtten dat ook een iPhone-kloon uit China zou zijn verwijderd. Een rechercheur ontkende echter tegenover de Duitse nieuwsite Heise dat de telefoon zou zijn verwijderd. Apple had namelijk geen klacht ingediend.