Dat bevestigt Peter Schütz, woordvoerder van de rechtbank Düsseldorf tegenover Webwereld. De rechter heeft het ex parte verbod, dat door Apple was geëist en vorige week is toegewezen, op cruciale punten aangepast na bezwaar van Samsung. Het verbod gold voor heel Europa behalve Nederland, maar wordt nu geografisch sterk ingeperkt.

Twijfel over bevoegdheid

Het internationale bedrijf, Samsung Korea, mag nu voorlopig wel weer Galaxy Tab 10.1 tablets verschepen, verhandelen en distribueren in Europa, behalve in Duitsland. Voor de Duitse vestiging, Samsung GmbH, blijft het handelsverbod van kracht. De tussentijdse uitspraak is geldig tot de zitting, die voor 25 augustus op de rol staat.

Samsung heeft gisteren een spoedbezwaar ingediend. Volgens het concern heeft de Duitse rechter geen bevoegdheid om moederbedrijf Samsung Korea een verbod op te leggen in andere landen dan Duitsland zelf. Het argument: de Duitse rechter kan niet beslissen of een Koreaans bedrijf in bijvoorbeeld Italië handel mag drijven.

Verbod alleen nog in Duitsland

De rechter bleek gevoelig voor dit argument en heeft het ex parte verbod aangepast. Daarom mag het moederbedrijf ten minste tot volgende week Galaxy Tabs in heel Europa weer verhandelen, behalve in Duitsland, meldt Schutz.

De zegsman benadrukt dat het uitsluitend een kwestie van jurisdictie is. Bij deze tussentijdse beslissing zijn inhoudelijke argumenten van Samsung of de bewijsvoering van Apple nog niet meegewogen.

Onjuist bewijs

Maandag onthulde Webwereld dat Apple onjuist bewijs in de Duitse dagvaarding heeft staan. Ten minste één plaatje van een zogenaamde Galaxy Tab 10.1 was verkleind en de verhoudingen waren aangepast.

Het gevolg van deze bewuste of onbewuste onjuistheid is dat de aspect ratio van de afgebeelde Tab zelfs dichterbij de aspect ratio van de iPad 2 zit. De door Apple getoonde Galaxy Tab is qua vorm meer een iPad dan een echte Tab.

Juristen denken dat deze faux pas van Apple of zijn advocaten wel eens gevolgen kan hebben voor Apple's zaak. Alles hangt af van hoe bezwaarlijk de rechter de blunder vindt en of de rest van Apple's bewijs overeind blijft. "Maar een sneer van de Duitse rechter lijkt me op zijn minst op zijn plaats," zei advocaat Arnout Groen, gespecialiseerd in intellectueel eigendom, tegen Webwereld.

Bredere zaak in Nederland

In Nederland voert Apple een aparte, bredere, rechtszaak tegen Samsung. Het gaat niet alleen om Samsung's nieuwe tablet, maar ook smartphones uit de Galaxy serie. Ook klaagt Apple in Den Haag over inbreuk van Samsung op drie patenten. In Duitsland speelt alleen het zogenaamde modelrecht, waarbij schetsen en ontwerpen worden geregistreerd.

Galaxy Tab meteen gelanceerd

In Nederland heeft Samsung al wel inhoudelijk verweer gevoerd. De Haagse rechter gaf aan het eind van twee volle zittingsdagen aan begrip te hebben voor Samsung's 'onzekere situatie' met betrekking tot de introductie van het tablet. Vandaar zal een mogelijk Nederlands verbod op de Galaxy Tab 10.1 ten vroegste 13 oktober ingaan, beloofde de magistraat. Samsung heeft deze ademruimte aangegrepen om meteen vandaag de Galaxy Tab te lanceren.

Het apparaat is onder meer verkrijgbaar bij elektronicawinkel Mediamarkt. Volgens een medewerker van Mediamarkt ArenA in Amsterdam Zuid-Oost gaan de Galaxy Tabs "als warme broodjes over de toonbank".

Update: 15.29 uur: verduidelijking bezwaar Samsung

Update II 15.47 uur: uitleg van jurisdictie kwestie, context van onjuist bewijs Apple toegevoegd.

Update III 16.09 uur: details over Nederlandse zaak en lancering Tab toegevoegd.