Een verkoopverbod, terughaalactie en fysieke vernietiging van Motorola toestellen dreigt in Duitsland, nadat Apple weer een nieuwe overwinning heeft geboekt in de patentstrijd tegen Android. De smartphones van Moto, of eigenlijk het Android OS dat ze draaien, schenden een octrooi van Apple op een manier om in een touchtinterface duidelijk te maken waar een document of lijst ophoudt.

Terugveer uit Android gehaald

Scrolt de gebruiker bijvoorbeeld door een lijst dat veert de lijst terug als het einde is bereikt, een duidelijk signaal aan de gebruiker. Android deed iets vergelijkbaars, maar dat schendt Apple's patent.

Vorig jaar bracht Samsung een update uit naar aanleiding van hetzelfde patent. In plaats van terugveren lichtte een gedeelte van het scherm op. In recente versies van Android zit ook geen terugveermechanisme meer.

De rechter heeft een voorlopig verkoopverbod tegen Motorola afgekondigd, en smartphones en tablets moeten worden teruggehaald uit de distributie én alle apparaten in bezit van Motorola moeten worden vernietigd. Dat bevestigt de woordvoerder van rechtbank München tegenover de IDG News Service.

Het vonnis kan worden afgedwongen als Apple een borg van 25 miljoen euro betaalt. De verwachting is dat Motorola, tegenwoordig onderdeel van Google, in beroep zal gaan.

Moto won ook van Apple

Apple kan de uitspraak in elk geval gebruiken om druk te zetten op Motorola, die eerder dit jaar op zijn beurt van Apple won, waardoor de pushfunctie in iCloud moest worden uitgezet, om een verkoopverbod in Duitsland te omzeilen.