Na een jaar steggelen in Duitse rechtbanken is er weer een nieuw vonnis in Apple's strijd tegen de tablets van Samsung. Het gerechtshof in Düsseldorf verbiedt de verkoop van Samsung's kleinere tablet, de Galaxy Tab 7.7 voor de hele EU. In Duitsland zelf was deze variant al verboden sinds vorig jaar.

Duitse dochter, Koreaanse moeder

Die beslissing gold alleen voor Duitsland omdat Samsung de rechter ervan kon overtuigen dat zijn Duitse dochter, Samsung GmbH, een zelfstandige entiteit was, los van moeder Samsung Korea. In hoger beroep oordeelt het Hof echter dat de Duitse dochter in opdracht van de moedermaatschappij handelt, en dus geldt het verbod voor de hele EU, meldt de rechtbank in een persverklaring.

De Tab 7.7 maakt inbreuk op een serie tabletsschetsen die Apple in 2004 registreerde. Dit modelrecht kan door een rechter in principe Europabreed worden afgedwongen.

Britse rechter: Tabs géén inbreuk

Maar hierdoor ontstaat de bizarre situatie, want ook de Britse rechter heeft recentelijk een vonnis over Samsung's tablets uitgesproken, maar oordeelde juist dat Samsung met geen enkele tablet inbreuk maakt. Het is nu onduidelijk welke uitspraak prevaleert.

Samsung laat in een reactie weten dat de uitspraak betrekking heeft op alle landen van de EU. Het lijkt er dus op dat de Duitse vonnis prevaleert boven het Britse. Dat is op zich logisch omdat het Duitse vonnis expliciet geldt voor moederbedrijf Samsung Korea.

Het Hof in Düsseldorf gaf Samsung aangepaste grotere Tab-versie, de Galaxy Tab 10.1N, wel vrij baan, die maakt geen inbreuk. De originele versie was in eerste instantie ook in de hele EU verboden, maar, Samsung wist dat te beperken tot Duitsland omdat zijn Duitse dochter onafhankelijk zou zijn. Vervolgens kwam het met een licht aangepaste versie op de Duitse markt, en die mag dus wel.

UPDATE: reactie Samsung toegevoegd.