De Duitse regering heeft woensdag een wetsvoorstel aangenomen die het mogelijk maakt dat uitgevers licentiegeld kunnen innen voor het automatisch aggregeren van flarden content. De wet is tot stand gekomen na een lobby van de Duitse uitgeversverbond, die al jaren vindt dat Google parasiteert op de content van uitgevers.

Eerst alle citaten belast

In een eerste versie van wetsvoorstel was iedereen die online citaten gebruikte verplicht om licenties te betalen, ook bloggers en uitgevers zelf. Dat is later aangepast zodat het nu alleen nog maar geldt voor zoekmachines of andersoortige automatische aggregatiediensten, meldt Der Spiegel.

Het voorstel moet nog door de Bondsdag worden goedgekeurd. Google, die in Duitsland ruim 90 procent van de zoekmarkt in handen heeft, is uiteraard fel gekant tegen de wet, die schadelijk is voor iedereen, aldus Google-woordvoerder Kay Oberbeck. “Deze systeemvreemde en wereldwijd unieke aanslag op de architectuur van het internet zal grote schade toebrengen aan de Duitse economie."

Kruistocht Belgische uitgevers

Niet alleen in Duitsland ligt Google onder vuur van gefrustreerde uitgevers. Ook in Frankrijk had Sarkozy plannen voor een Google-taks en in België voeren diverse uitgevers al jarenlang een juridische strijd tegen Google.