De Duitse internetmedia staan bomvol met berichten over de storing, die zowat het gehele Duitse internet offline haalde. Vanaf een uur of half twee waren opeens sites als Google.de, Zeit.de, Spiegel.de en ZDF.de van de aardbodem verdwenen.

De problemen onstonden door een fout bij DENIC, verantwoordelijk voor alle .de-domeinnamen. Zij beheren de rootserver die fungeert als het telefoonboek dat ip-adressen koppelt aan url's.

DNS-telefoonboek

Bert Hubert, beveiligingspecialist van Fox-IT en de ontwikkelaar van PowerDNS, spreekt van een "onbegrijpelijke fout". "Men heeft een incomplete versie van het DNS-telefoonboek gepubliceerd. Alleen sites met een url's die beginnen met A tot en met F zijn gepubliceerd."

Facebook.de werkte gedurende de dag prima, zegt Hubert, maar Ford.de niet. Ergens bij de letter F hield het telefoonboek op. Organisaties als DENIC publiceren meerdere keren per dag een nieuwe versie van het DNS, zodat ook nieuw aangemelde sites gevonden worden.

De problemen zijn woensdagmiddag laat bijna over. "Bijna alle servers van .de zijn aangepast. Enkele daarvan publiceren inmiddels de volledige DNS-database van gisteren", zegt Hubert.

DNS-cache operators

Dat betekent niet dat getroffen sites weer direct beschikbaar zijn. Hubert: "In de cache van veel DNS-servers, zoals die van providers, staat nog dat een site niet beschikbaar is." Die gegevens worden niet continu ververst.

Heise.de vermoedt dat de fout bij DENIC ontstaan door de verhuizing van een zogeheten uitwijkserver van Amsterdam naar Frankfurt.