De Duitse stad laat het open source-applicatiepakket OpenOffice na vijf jaar gebruik vallen. In plaats daarvan plant het nu een migratie naar Office 2010. Microsoft heeft net de nieuwe versie 2013 van die software af.

De migratie is gistermiddag door de gemeenteraad goedgekeurd, mailt de gemeentewoordvoerster aan de News Service van Webwereld-uitgever IDG. Freiburg gaat terug naar Microsoft Office. Er waren 25 stemmen vóór het afstappen van OpenOffice, 20 tegen, en 2 onthoudingen.

Struikelblok: bestandsuitwisseling

De nu officieel bepaalde migratie naar Microsoft Office heeft al vóór de formele goedkeuring voor ophef gezorgd. Freiburg gebruikt sinds 2007 OpenOffice, naast nog de 2000-versie van Microsofts applicatiepakket. Open source-voorstanders hebben er bij de stad op aangedrongen om over te stappen naar een nieuwere OpenOffice-versie, of naar de aftakking LibreOffice. De in Freiburg gebruikte versie van OpenOffice stamt uit juni 2010.

De Duitse gemeente komt tot de conclusie dat documentuitwisseling, met zowel burgers als met andere overheidsinstanties, moeilijk is. De gemeente wijt deze tekortkoming aan het open source-pakket, waarvan het de oude versie 3.2.1 gebruikt. Open source-ontwikkelaars hebben nu net drie van de vijf grootste problemen voor uitwisseling met het Office-bestandsformaat OOXML opgelost.

Open formaat

Het oorspronkelijk door Microsoft ontwikkelde bestandsformaat OOXML (Office Open XML) is door verschillende standaardisatie-organen officieel tot open standaard verheven. Die benoeming is niet zonder controverse gebeurd. Zo bevatten de specificaties voor dat formaat verwijzingen voor compatibiliteit met oudere Office-formaten van Microsoft zelf. Die bestandsformaten zijn gesloten, waardoor interoperabiliteit daarmee een kwestie van uitvogelwerk is. Toch is OOXML zelf officieel een open standaard, net als tegenhanger ODF.