De kopers zijn T-Online Venture Fund, Holtzbrinck Networxs en Weltbild, zo is woensdagochtend bekendgemaakt. Hoeveel deze drie Duitse bedrijven voor de Nederlandse tak van Bol.com betalen, is niet bekendgemaakt.

Holtzbrinck Networxs is een uitgever van enkele Duitse tijdschriften en kranten waaronder Handelsblatt en Die Zeit. De andere uitgever, Weltbild, heeft in Duitsland ervaring met de e-commercesites Booxtra.de en Buecher.de. De derde partij, T-Online Venture Fund, is de invensteringstak van de Duitse internetprovider T-Online.

Het huidige Nederlandse management - onder leiding van Daniel Ropers - blijft de dagelijkse leiding voeren. De drie nieuwe Duitse eigenaren krijgen allemaal een gelijk aandeel in Bol.com. De overname wacht nog op goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteit. Vermoedelijk wordt daarover binnen enkele weken of maanden een beslissing genomen.

Strategie

De strategie van Bol.com blijft ongewijzigd onder toezicht van de nieuwe eigenaren. Het Nederlandse bedrijf sloot het jaar 2002 af met een onbekend verlies en een omzet van 26 miljoen euro. Volgens Ropers zal het bedrijf binnen twaalf maanden uit de rode cijfers komen. "Dat zal onder meer gebeuren door de toenemende groei van nieuwe klanten."

Ropers is positief over de groei van de Nederlandse online verkopen. "In januari van dit jaar hebben we onze hoogste maandomzet ooit gehad, ruim drie miljoen euro." Om de marktpositie te behouden en te verstevigen, introduceert Bol.com nog dit jaar twee nieuwe productgroepen, software en games.Ook gaat Bol.com een cadeaubon invoeren die bedrijven als presentje aan relaties kunnen geven.

Maanden

Het zelfstandig voortbestaan van Bol.com - inclusief de Nederlandse tak - van Bertelsmann DirectGroup, staat al sinds september vorig jaar ter discussie. Toen kondigde het bedrijf aan dat het zich wilde terugtrekken uit de e-commerce mediasites.

Daarbij werd aangegeven dat er kopers werden gezocht voor Bol.com in een aantal landen, waaronder ook Nederland. In november verkocht Bertelsmann al de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse Bol.com sites.

"In de tussentijd is met diverse binnenlandse en buitenlandse belangstellenden gepraat", zegt directeur Daniel Ropers. Om welke partijen het gaat, wil hij echter niet zeggen.

BOL.com begon vier jaar geleden in Nederland en heeft momenteel ongeveer 1,5 miljoen boek-, cd- en filmtitels in zijn assortiment. De online winkel heeft 850.000 klanten, van wie er 450.000 onlangs nog iets besteld hebben.

Bij Bol.com werken nu 55 mensen. Voor hen heeft de overname geen directe gevolgen.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 12:15 uur:</b> Extra informatie toegevoegd.</i>