Google vervaagt al gezichten en kentekens in zijn online-dienst Street View. Voor Duitsland gaat het een stapje verder: burgers kunnen zich aanmelden om verwijderd te worden uit de ruwe data van Street View, voordát die beelden online komen. Street View is vanwege privacybezwaren nog altijd niet beschikbaar in Duitsland. Het nieuwe is de preventieve aard van deze opt-out.

Voorheen achteraf

Eerder hield Google het bij een opt-out achteraf. Mensen moesten dus zelf ontdekken dat ze ongewenst in beeld waren en konden dat dan melden bij de internetreus, waarna die dan actie ondernam. Verwijderen gebeurt als daar expliciet om wordt gevraagd. Dat is in juni vorig jaar afgesproken in een compromis tussen het Amerikaanse bedrijf en de Duitse autoriteiten. Het Duitse verzet tegen Street View stamt al uit 2008.

De nieuwe concessie voor Duitsland is besproken met de Duitse privacy-autoriteiten en bekend gemaakt op de Cebit-beurs te Hannover. Chief technology advocate Michael Jones van Google zegt dat het bedrijf geen landen binnenvalt. "Wij zijn een land", schrijft de Britse ict-nieuwssite The Register op uit zijn mond. Jones vertelt dat het bedrijf een tool ontwikkelt om het proces voor wissen na aanmelding te automatiseren.

Overzicht

Google houdt op een eigen, openbare kaart bij waar Street View al is 'geactiveerd'. Duitsland staat nog niet 'aan'. Dwarsliggers als Japan en Zwitserland grotendeels wel. Google heeft al scherpere privacycontroles beloofd. Toch groeit het verzet, in onder meer Duitsland maar ook op Europees niveau.