Hamburg was van plan om voor deelstaatverkiezingen geen stemcomputers, maar 12.000 digitale pennen in te zetten. De inzet van die digitale pen was noodzakelijk omdat in Hamburg op zeker 1000 kandidaten kan worden gestemd. Op bestaande stemcomputers zoals die van Nedap zouden zoveel namen niet eens vermeld kunnen worden. De namen zouden worden opgenomen in stemboekjes.

De pen bevat een minicamera die automatisch vastlegt op wie gestemd wordt. Stemmen gebeurt net als in het verleden op papier. Mocht de pen defect raken, dan staat er altijd nog een kruisje op het biljet. De pen werd veiliger geacht dan de stemcomputers waarover de laatste tijd zoveel te doen is geweest.

Hackers kraken pen

De Duitse Chaos Computer Club (CCC) heeft echter in een video aangetoond dat er beveiligingsproblemen zijn met het systeem van het Zweedse Anoto. De zwakte is volgens Dirk Engling van CCC is het laadstation die via de USB poort aan de pc kan worden gekoppeld.

Anoto ontkent dat er problemen zijn. De hackers zouden een product gebruikt hebben dat niet voor de verkiezingen wordt ingezet.

Maar de politici in Hamburg zijn zo geschrokken dat ze geen risico willen lopen. Anoto hoopt nu dat de pen bij andere verkiezingen kan worden ingezet.