De aanklacht is ingediend omdat de Duitse privacywetgeving stelt dat individuen toestemming moeten geven voordat persoonlijke data opgeslagen wordt. In het geval van Facebook zou data van niet-leden, die dus ook geen toestemming hebben gegeven, op het sociaal netwerk te vinden zijn.

"We beschouwen het opslaan van data van externe partijen, in deze context, als in strijd met privacywetten", meldt privacytoezichthouder Johannes Caspar in een door persbureau AFP geciteerde verklaring.

Contacten importeren

Casper zegt dat hij vele klachten heeft ontvangen van mensen die geen lid zijn van Facebook, maar wier gegevens wel zijn toegevoegd aan het sociaal netwerk door vrienden. Dat zou onder meer gebeuren via contactimporteertools waarmee Facebook-leden nog niet aangemelde mensen kunnen uitnodigen. Die adressen worden door Facebook bewaard en toegevoegd aan het adresboek van het bewuste Facebook-lid.

In april maakte Facebook het mogelijk om contacten uit je mailaccount te blokkeren. Toch zegt Casper dat voorheen opgeslagen contacten niet verwijderd zijn, en voor marketingdoeleinden gebruikt worden.

Voor Facebook zou een boete van tienduizenden euro's dreigen. Facebook heeft tot 11 augustus om op de beschuldigingen te reageren.

Privacyvoorvechter

Duitsland gaat voorop als het gaat om het beschermen van privacy op digitaal gebied. Zo is er juridisch bezwaar tegen de bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens en liggen de Google Street View-auto's zwaar onder vuur .

In tegenstelling tot vele andere landen is Facebook in Duitsland niet het grootste sociale netwerk. StudiVZ heeft de leidende positie. De Duitse netwerksite werd ooit aangeklaagd door Facebook omdat het de look and feel van Facebook zou hebben gekopieerd.