De migratie terug naar Windows raakt ook het open source kantoorpakket (OpenOffice) dat het Duitse ministerie gebruikt en de servers in de backend van de eigen it-omgeving. De servers in het datacenter te Berlijn en in de 230 ambassades en consulaten wereldwijd gaan mee met de terugtocht van de open source-desktops.

Besparing ongedaan maken

Veertien leden van het Duitse parlement hebben al kritische vragen ingediend over de afbouw van het open source-beleid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil af van zijn Linux-desktops en de daarop draaiende open source-kantoorpakket. Dit meldt de Europese open source-nieuwssite Osor.eu op basis van bronnen rond het ministerie. De terugkeer is vanwege de interoperabiliteit met andere ministeries.

In de brief met vragen halen de parlementsleden ook de flinke kostenbesparingen aan die het Duitse ministerie zelf heeft genoemd. In 2005 kostte het beheer van de gebruikte open source-desktop 1190 euro per stuk, terwijl dat bij andere ministeries tenminste het dubbele was en soms zelfs wel 5000 euro per desktop, schrijven de parlementsleden. Zij baseren dat op uitspraken van Buitenlandse Zaken in een interview met ict-nieuwssite Heise.de.

De jaarlijkse kosten voor de open source-serveromgeving bedragen zo’n 17 miljoen euro. Dat zou met bedrijfseigen serversoftware 100 miljoen zijn, stellen de protesterende parlementsleden. Ook de nu geplande overstap terug naar gesloten software kost natuurlijk geld. Het ministerie heeft in 2008 nog de kostenbesparingen genoemd dankzij het gebruik van open source. Dit dus na de eveneens geld kostende overstap daar naar toe.

Overstap sinds 2002

Buitenlandse Zaken in Duitsland heeft in 2002 besloten over te stappen naar Linux vanaf Windows. Die migratie van 11.000 desktops moest volgens de oorspronkelijke planning afgerond zijn in 2009. In oktober 2008 wist de voormalige it-manager van het minister echter te melden dat nog niet de helft van alle client-pc’s over was. De overige 7.000 pc’s bij de andere helft van de ambassades en consulaten zou wel voor de zomer van 2009 over zijn, aldus de Duitse diplomaat en voormalig it-hoofd.

Overigens is Buitenlandse Zaken niet de enige overheidsinstantie in Duitsland die ging voor open source. Linux-overstappers waren ook Binnenlandse Zaken en lokale overheden zoals de steden München en Schwäbisch Hall. Die migraties zijn niet zonder problemen en uitstel verlopen.

Migratiehandleiding

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in 2008 nog een handleiding (pdf) gepubliceerd over de eigen open source-migratie. Die omvat de overstap naar Linux-terminalservers voor de desktopomgeving, maar ook naar kantoorpakket OpenOffice en naar open source-databases als MySQL. Het Nederlandse overheidsprogramma NOiV maakt dankbaar gebruik van die Duitse handleiding.