De Duitse erkenning van de met computers te genereren Bitcoins volgt op vragen vanuit het parlement, meldt techblog Ars Technica. Het ministerie van Financiën verklaart dat het de virtuele munten ziet als een 'rekeneenheid', waarbij Bitcoins zelf een vorm van 'privégeld' zijn die door privépersonen zijn aan te maken. Normaliter geldt er dan een belasting van 25 procent, op de inkomsten uit de verkoop hiervan.

Limiet van een jaar op belastingplicht

Duitsland maakt echter een uitzondering: als een burger zijn of haar Bitcoins langer dan een jaar niet verhandelt, hoeft er geen belasting te worden betaald. Indien er binnen een jaar na de aanmaak, het zogeheten minen van Bitcoins, wel in wordt gehandeld dan is er wel sprake van belastingplicht. Over de definitie van handel - commercieel dan wel privaat - bestaat er nog onduidelijkheid, meldt Die Welt.

De fiscus in Duitsland wil inkomsten uit Bitcoin-handel monitoren door burgers te verplichten hun kapitaal van deze virtuele valuta in te vullen op hun aangifteformulieren. De formele vraag over de status van Bitcoins in Duitsland is gesteld door het liberrale parlementslid Frank Schäffler, van de Freie Demokratische Partei (FDP). Hij verklaart in een tweet dat de privatisering van geld hiermee begint. Volgens de politicus zou de Oostenrijkse liberale econoom Hayek (tegenpool van Keynes) hier zeer tevreden over zijn.