De Duitse overheid broedt op een manier om invulling te geven aan het baanbrekende vonnis van het EU-Hof die zoekmachines verplicht om links die inbreuk maken op de privacy van een persoon te verwijderen.

Algoritmes mogen niet beslissen

Mogelijk worden hiervoor speciale 'cyberrechtbanken' opgetuigd, meldt de Financial Times. Een andere optie zou arbitrage zijn. De angst is dat Google dit proces automatiseert, waardoor het te gemakkelijk wordt om links te verwijderen naar onwelgevallige informatie die echter wel een publiek belang dient. Experts verwachten een stortvloed van verwijderingsverzoeken, waarvan in veel gevallen niet meteen duidelijk is of ze terecht zijn.

Google zit in Duitsland al een tijdje op de schopstoel. Onlangs pleitte een minister ervoor om het concern op te breken om zo misbruik van de enorme dominantie op de zoekmarkt om eigen andere diensten te pushen tegen te gaan.

Google en Bing onderzoeken opties

Google zelf heeft aangegeven binnen enkele weken met een systeem te komen om 'vergeet-mij' verzoeken af te handelen. Dit zal per geval worden bekeken, wat weinig tot geen automatisering suggereert. Ook Microsoft onderzoekt momenteel wat de gevolgen van het arrest zijn voor Bing, laat het bedrijf aan Webwereld weten.