Tot zijn eigen verbazing is open source-pionier George Greve onlangs door Duitsland geridderd. Hij ontving de onderscheiding niet persoonlijk. Greve kreeg het nieuws via een ambassade te horen, zo schrijft hij op zijn blog bij de Free Software Foundation Europe. De ontwikkelaar woont niet in Duitsland.

De 37-jarige Greve is een van de grondleggers van het Open Document Format. Dat open bestandsformaat wint vooral onder overheden aan belang, waar het groeit als open source-alternatief voor de bestandsformaten van Microsofts Office.

Duitsland vóór vrijheid

Greve schrijft dat Duitsland met de onderscheiding het belang van vrije software en open standaarden wil benadrukken. Zijn landgenoot Matthias Ettrich kreeg hiervoor vorig jaar ook al een onderscheiding voor zijn werk aan de grafische desktopomgeving KDE voor Linux en Unix.

Volgens Greve heeft Duitsland een grote traditie op het gebied van open standaarden. Duitsland financierde al in 1998 een opensource project, GnuPG, een alternatief voor het gesloten encryptiesysteem PGP. De ODF-grondlegger hoopt dat andere landen ook hun pioniers op gebied van vrije software zullen huldigen.