Ook Duitsland is druk bezig met modernisering van het auteursrecht op het internet. Maar waar Nederland de thuiskopie-exceptie voor downloads wil afschaffen, ziet Duitsland dit juist als oplossing. Deze week stemde een meerderheid van een commissie bestaande uit Bondsdagleden en experts vóór uitbreiding van het thuiskopierecht naar downloads, ongeacht hun bron.

Cultuurtaks dekt alles af

In ruil daarvoor komt er een verplichte copyrighttaks. Die zou dan gelden voor alle Duitse burgers, niet simpelweg op internetabonnement. Artiesten krijgen daarmee dan wel een vergoeding voor hun werk, meldt Der Spiegel.

Omdat via deze nieuwe 'cultuurtaks' de vergoedingen geregeld zijn, moet het consumenten vrij staan om van gekochte digitale content niet alleen een thuiskopie te maken, maar deze ook door te verkopen of uit te lenen. Dat bevestigt Markus Beckedahl van Netzpolitik en tevens commissielid tegenover Webwereld.

De parlementaire commissie heeft ook vastgelegd dat illegale uploaders in geen geval van internet mogen worden afgesloten. De legalisering die voortkomt uit de Duitse uitbreiding van de copyrighttaks slaat alleen op downloaden (uit illegale) bron. Uploaden kan strafbaar blijven, maar mag dus niet naar Frans voorbeeld worden aangepakt.

Netneutraliteit in koelkast

Ook lijkt een meerderheid van de commissie voor verplichte netneutraliteit te zijn, zoals die onlangs in Nederland door de Tweede Kamer in de wet is opgenomen. De stemming hierover in Duitsland werd echter op het laatste moment uitgesteld tot de herfst.

Het is nog onduidelijk of de adviezen van de commissie worden opgevolgd. Ook al is er een politieke meerderheid, de regering kan deze aanbevelingen negeren.