Het domein NPO.nl is voor een ton aangekocht door de Nederlandse Publieke Omroep, die daarmee de online vindbaarheid en herkenbaarheid wil verhogen. Een woordvoerder van de NPO bevestigt dat tegenover Webwereld, na een eerder bericht in de Telegraaf.

Eén duidelijk domein

Volgens de Publieke Omroep is de aankoop van het domein noodzakelijk, omdat de vindbaarheid op het web de laatste tijd terugliep. Nu staat de NPO op de site publiekeomroep.nl, die ook bereikbaar is vanaf omroep.nl.

"We hebben de taak om voor alle Nederlanders het programma-aanbod van de publieke omroepen toegankelijk te maken. De urgentie omdat onder een vlag te doen werd steeds urgenter," legt de zegsman van de NPO uit.

Het domein is verkocht door de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie, die geen commentaar op de transactie wil geven. NPO.nl linkt vooralsnog door naar npoveenendaal.nl. Wanneer het domein wordt overgeheveld is nog niet duidelijk.

Kwart miljoen gulden

De PVV is ontstemd over "de deal van de staatsomroep met postduivenhouders". Kamerlid Bosma vraagt aan de minister: "Is het in deze tijden van bezuinigingen een zinvolle besteding van belastinggeld dat de staatsomroep honderdduizend euro (bijna een kwart miljoen gulden) overmaakt aan de postduivenhoudersorganisatie?"

Korte en gewilde domeinnamen brengen vaak veel geld op. In 2008 werd er twee ton betaald voor seks.nl. In 2006 ging de internationale evenknie, Sex.com, nog voor 14 miljoen dollar van de hand. Sex.com was jarenlang onderwerp van juridisch gesteggel, nadat het gestolen was van de rechtmatige eigenaar.