Dat blijkt uit de plannen die de twee banken maandag hebben bekendgemaakt. Met de overname willen de banken vanaf 2010 jaarlijks ongeveer 2,8 miljard euro, oftewel 10 procent van de totale kosten, besparen.

Dit zal voor een groot deel gebeuren doordat taken naar goedkope landen zoals India worden uitbesteed. Als de aandeelhouders instemmen met het bod van Barclays zullen 12.800 banen worden geschrapt. Nog eens 10.800 banen zullen naar India worden verplaatst. ABN en Barclays hebben samen 219.000 werknemers. Hoeveel banen er in Nederland zullen verdwijnen, is nog onduidelijk.

In totaal zal 29 procent van alle bezuinigingen betrekking hebben op it-of telecompersoneel van de banken. Hieronder vallen onder meer de activiteiten met hardware, software en softwareontwikkeling.

Het plan is om de datacentra en it-netwerken van beide banken samen te voegen en over te stappen op het handels- en backoffice-systeem van ABN. De integratie van de software zal naar verwachting minder ingewikkeld zijn omdat beide banken nu financiële software van het Duitse SAP gebruiken.

Het is niet de eerste slag voor it-werknemers in de bankenwereld. Eerder al kondigde ABN Amro aan om een deel van zijn it-activiteiten naar het buitenland te verhuizen. En afgelopen december kondigde de ING Group al aan 750 miljoen euro te willen besparen door telefonie- en ondersteunende pc-afdelingen te gaan uitbesteden aan bedrijven als KPN, Getronics, Atos Origin en Accenture. In totaal gaat het daarbij om 53.000 banen.

Barclays en ABN maakten maandag bekend dat ze een principe-akkoord over een overname hebben bereikt. Barclays biedt 67 miljard euro voor ABN.