De 20-jarige Wesley Schol en 22-jarige Aldert Poortema overleden afgelopen zaterdag tijdens een vuurgevecht in de Afghaanse provincie Uruzgan. Het tweetal bleek getroffen door eigen vuur, zo melde defensie op zondag avond. Beiden maakten deel uit van het 44e Pantserinfanteriebataljon te Havelte dat in Afghanistan de orde handhaaft en ontwikkelingshulp verleent.

Het ministerie van defensie heeft op zijn website een condoleanceregister geopend. Zondag avond hadden bezoekers daar enkele duizenden steunbetuigingen achtergelaten. Defensie zal het condoleanceregister na sluiting in gedrukte vorm aan de nabestaanden overhandigen.

Veel van de berichten zijn achtergelaten door collega militairen of door ouders en familieleden van soldaten. Op de website van de Algemene Federatie Militair Personeel (AFMP) betuigt de voorzitter van de vakbond Wim van den Burg zijn medeleven.

Hyves

Op het moment van schrijven hadden Hyvers op de profielpagina van Poortema zo'n 750 berichten achter gelaten. De dankbetuigingen begonnen vrijwel onmiddellijk nadat defensie het nieuws van zijn overlijden had bekendgemaakt op zijn profielpagina binnen te druppelen.

Ook op condoleance.nl zijn registers voor Schol en Poortema aangemaakt, maar deze site trekt aanzienlijk minder bezoek dan de officiële website van defensie.